Ce faci cu zațul de cafea? Oamenii de știință îți demonstrează de ce nu trebuie să îl arunci

de: Iulia Kelt
22 05. 2024

Am putea produce beton cu o rezistență cu 30% mai mare prin prelucrarea și adăugarea zațului de cafea la amestec, asta au descoperit cercetătorii din Australia.

Rețeta ingenioasă ar putea rezolva mai multe probleme în același timp.

Zațul de cafea, o problemă pentru umanitate, dar există o soluție

În fiecare an, lumea produce o cantitate uimitoare de 10 miliarde de kilograme de deșeuri de cafea la nivel global. Cele mai multe sfârșesc în gropile de gunoi.

„Eliminarea deșeurilor organice reprezintă o provocare pentru mediu, deoarece emit cantități mari de gaze cu efect de seră, inclusiv metan și dioxid de carbon, care contribuie la schimbările climatice”, a explicat inginerul de la Universitatea RMIT, Rajeev Roychand.

Cu o piață a construcțiilor în plin avânt la nivel global, există și o cerere tot mai mare pentru beton, un material care necesită multe resurse, provocând și alte probleme de mediu.

„Extragerea continuă a nisipului natural în întreaga lume, de obicei luat din albiile și malurile râurilor, pentru a satisface cererea în creștere rapidă a industriei construcțiilor are un impact major asupra mediului”, a declarat inginerul de la RMIT, Jie Li.

Produsele organice precum zațul de cafea nu pot fi adăugate direct la beton pentru că emană substanțe chimice care slăbesc rezistența materialului de construcție. Așa că, folosind niveluri scăzute de energie, echipa a încălzit deșeurile de cafea la peste 350°C, privându-le de oxigen.

Cum funcționează

Acest proces se numește piroliză. Descompune moleculele organice, rezultând cărbune vegetal poros, bogat în carbon, numit biocarburant, care poate forma legături cu și, astfel, poate fi incorporat în matricea de ciment.

Roychand și colegii săi au încercat și pirolizarea zațului de cafea la 500°C, dar particulele de biocarburant rezultate nu au fost la fel de rezistente.

Cercetătorii au atras atenția că încă trebuie să evalueze durabilitatea pe termen lung a produsului lor de ciment.

Echipa lucrează și la crearea de biocarburanți din alte surse de deșeuri organice, inclusiv lemn, deșeuri alimentare și deșeuri agricole.